Lunch en diner in restaurant De Olijfboom in Barendrecht

Stoer, decadent en zeker niet over de top.

Restaurant de Olijfboom in Barendrecht is een stijlvol restaurant met een stoer uiterlijk. Ons team heeft passie voor hun vak en dat zie je terug in de gerechten, op je bord èn in je glas.Omdat we koken met de beste ingrediënten, werken we met leveranciers die een constante en hoge kwaliteit producten kunnen garanderen. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar regionale en seizoensgebonden ingrediënten.
Iedere dag hebben wij één kans om onze gasten een geweldige culinaire avond te bezorgen en dat realiseren wij ons maar al te goed.


“Als je van de Olijfboom hebt geproefd, kom je terug voor meer!”

Gezonde voeding

Mieke de Boom - Maitre
Geschreven door Mieke de Boom - Maitre
woensdag 23 april 2014
Geplaatst in Algemeen

Op veel ruiten van restaurants in grote steden staat groot “ORGANIC FOOD”

Pfff kies ik daarvoor als ik op vakantie ben? Nu zou IK ja zeggen……
Lang stond dit ver van mij af, tot 2 jaar geleden, toen ik meer en meer op voeding ging letten en ik steeds meer las over wat voeding met je doet. Spieren, vet, humeur, hormonen.
Alles heeft met elkaar te maken en ik ben het allemaal reuze interessant gaan vinden.
Steeds vertelde ik Jurgen wel iets maar heel echt geïnteresseerd deed hij niet (misschien dacht hij dat het een hype van mij was). Geeft niet, hij komt nog wel dacht ik toen….. totdat steeds meer mensen in zijn omgeving er mee bezig waren. Zijn sportinstructeurs wezen hem erop dat suiker echt heel slecht is voor elk mens. En nu hij drinkt liters groene thee zonder suiker ……nu de koffie nog.
Suiker is slecht, ik zal jullie de 4 pagina’s besparen wat suiker allemaal met een lichaam kan doen, maar ik kan je vertellen, je wordt er sip van als je dat leest.

Mijn sportleraar Jan Willem den Hollander  is ook Orthomoleculaire geneeskundig.

(Othomolecaire geneeskunde houdt zich bezig met de juiste bouwstenen vanuit de natuur, om alle processen in het lichaam goed te laten verlopen. De juiste nutriënten (Vitamines en mineralen) de juiste mate van bewegen en aspecten op psychologisch en neurologisch gebied.)

Jurgen en Jan Willem hebben laatst een gesprek gehad over voeding en voeding in ons restaurant. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat er over het algemeen heel schoon en puur gekookt wordt. Dat kan ook niet anders dacht ik nog….elke dag de groetenboer, slager en visboer aan de deur. Wel lijkt het ons leuk om er nog meer op te letten, om minder suiker te gebruiken minder room, minder gluten. Maar in de praktijk word dit nog een lastig verhaal, toch willen we hier voor gaan. Samen met Jan Willem die ons gaat helpen om bepaalde gerechten volgens het oerprincipe te maken. En gaan we recepten van Jurgen en Liquenda in samenspraak met Jan Willen bundelen.

Ook met de vraag van onze minister van volksgezondheid, die graag zou willen zien dat alle menukaarten in Nederland duidelijk zijn qua ingrediënten en allergieën willen we hier een grote stap in gaan maken.

Verordening vanaf december 2014
Per 13 december 2014 moet de horeca over niet-voorverpakte producten mondeling allergeneninformatie kunnen geven aan gasten. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal - en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen. Op de menukaart zal een vermelding moeten komen te staan dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals 'Heeft u een allergie? Meld het ons!'

Het is niet zo dat als een gast niet heeft aangegeven dat hij een allergie heeft, u aansprakelijk bent voor mogelijke gevolgen. Ook is de wet niet bedoeld om de hele horeca allergievriendelijk te maken. De wet is bedoeld om goede informatie over allergenen te krijgen, niet om allergenen uit de horeca te weren.

Zijn jullie ook nieuwsgierig geworden naar Jan Willem z’n blogs? Je kunt er heel veel informatie vinden op www.hetoerprincipe.nl

Bij ons ook de vraag of jullie geïnteresseerd zouden zijn, dat we een avond te organiseren die volledig in het teken staat van het oerprincipe. Graag een reactie naar info@deolijfboom.nl


Intussen zijn ze in de keuken, op het moment dat ik dit schrijf, heerlijk aan het voorbereiden voor vanavond, sausen maken dessert voorbereiden, vis schoonmaken enz… Ik wordt er blij van als ik 2 koks op rij asperges zie schillen en aan de patisserie kant iemand druk bezig om het heerlijkste aardbeiendessert van Barendrecht te maken.

De seizoenen qua eten blijven top in Nederland.
Ik krijg bijna al weer zin een pannetje mosselen op het terras……jahaaaah  Jan Willem zonder cocktailsaus…..


Gezonde, voedzame, culinaire en gezellige groet,
Mieke de Boom

Balans

Mieke de Boom - Maitre
Geschreven door Mieke de Boom - Maitre
woensdag 16 oktober 2013
Geplaatst in Algemeen

Als onze kleine Isis vakantie heeft vinden we dat alle drie fijn. Niet super vroeg opstaan, alles op het gemak doen en een weekje is prima, maar als dit langer duurt dan een week gaat het kriebelen, niets doe ik meer in structuur, alles gaat anders, ik doe de was op verkeerde dagen, boodschappen gaan verkeerd, ik werk op andere dagen, vraag aan Jurgen of hij zijn rooster aan wil passen, Isis wil alleen maar leuke dingen doen want ze heeft tenslotte vakantie…..Ik ben dus uit balans.
Balans hebben in werk, privé, gerechten enz. ervaar ik als fijn.

De eerste twee jaar in de olijfboom waren pittig alles was nieuw, een nieuw huis een nieuw dorp het restaurant beginnen, Isis nog niet naar school. Na veel geleerd te hebben en een top team te hebben opgebouwd in de afgelopen jaren is het leven van mij in balans gekomen. Ik merk en heb ook ervaren dat een ieder dit voor zichzelf ongemerkt doet en zoekt. Jurgen vindt het fijn om te golfen voor ontspanning en voor zijn netwerk. Elke zondagochtend gaat hij vroeg op pad door weer en wind op zijn bal te slaan, daarna een kopje koffie en kletsen met de mensen op de golfbaan. Als hij thuis komt lekker ontbijten met elkaar, even douchen en dan met een fris hooft naar de zaak om zijn werkweek voort te zetten. Een leeg fris hoofd heb je nodig om verder te gaan waar je gebleven bent. Jurgen blijft op deze manier scherp om de balans de houden tussen de smaken, zoet, zuur, bitter, zout, scherp. En gelukkig maar want hierdoor kookt hij zo lekker.     

Balans is een streven, geen gegeven
Isis is een buitenspeel kind,heel de dag op school en dan een paar uur naar buiten, zij heeft dus zelf ervaren dat ze dat fijner vind dan thuis voor de buis te zitten, een actief kind met haar voetbal kwaliteiten en golflessen en buitenspelen en heel de dag op school heeft zij ook haar balans gevonden in haar leven.

‘Voor jou wordt natuurlijk elke dag heerlijk gekookt, waar is je dochter eigenlijk nu jij hier in de zaak staat?’
Geregeld krijg ik te maken met vooroordelen omtrent mijn leven als huismoeder en gastvrouw. Ik heb inmiddels mijn draai gevonden en dit kan alleen omdat ik weet dat thuis alles goed geregeld is. Mijn schoonzus en mijn moeder passen elke week op, dit is een rustgevende gedachte.


Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met de zaak, om dingen te regelen voor het personeel om de administratie te doen om het terras en de zaak mooi te houden en om mee te werken in het restaurant.


Dit is niet altijd zo geweest,  vaak moe en zat vaak te wachten tot een ieder in mijn gezin klaar was met zijn of haar bezigheden.
Dit moet stoppen dacht ik, ik moet ook iets gaan doen en gelukkig heb ik bootcamp gevonden. Echt een sport die bij past. Lekker buiten kort en krachtig je lijf gebruiken even tot het uiterste gaan…. Het is gewoon een beetje verslavend. Ik doe dit nu 3 maal per week, en wil eigenlijk nog vaker haha.
Samen met Krystle zijn we er dus vaak te vinden en zijn we bezig met goed en gezond eten, sporten en af en toe een race te doen waarbij je kan pijlen of je op de goede weg bent. Zie www.mudmasters.nl . Het leven is als fietsen. Om in balans te blijven moet je in beweging blijven.

Ik merk dat ik het afgelopen jaar veel minder moe ben, zeker s ‘avonds als ik aan het werk ben is mijn hoofd frisser en kan veel langer doorgaan. Ook ik ben in balans ik vind het zo fijn.
Als ik zo is even de balans opmaak zie en lees ik dat het leven top is.


Groetjes Mieke

Jazz, wine & dine. Wat een heerlijke middag…

Jurgen de Boom - Chef
Geschreven door Jurgen de Boom - Chef
vrijdag 12 juli 2013
Geplaatst in Algemeen

We wilden onze gasten eens iets anders bieden. Nou dat hebben we geweten. Ze hingen met de benen buiten het restaurant en het terras, afgelopen zondag tijdens Jazz, Wine & Dine.
De band The Creators speelde jazz (en stiekem ook wat blues en andere lekkere nummers), wij trakteerden op hapjes en de drankjes waren voor eigen rekening.

Er waren zo’n 80 mensen die gezellig binnen of buiten op het terras genoten van de muziek, de gezellige sfeer en van hapjes als sushi, Ibericoham en luxe bitterballen met kreeft en zwezerik. Het oestermeisje ging rond met super verse oesters die ze ter plekke openstak, de zon scheen heerlijk en er gingen heel wat flessen rosé doorheen. Ook zag ik dat mensen die elkaar niet kenden gezellig met elkaar aan het kletsen waren. Sommigen kwamen speciaal voor Jazz, Wine & Dine van ver en reden ruim 200 kilometer, dat vind ik echt super! Heerlijk zo’n dag en precies zoals ik graag wilde, daar ben ik erg blij mee.

Ik denk dat we zo’n 80% vaste gasten binnen hebben gehad die we nu eens iets anders wilden bieden en aan de vele positieve reacties te horen is dat gelukt. Behalve onze gasten hebben Mieke en ik en de keuken- en bedieningsteams ook erg genoten van deze bijzondere zondag.
Voor wie daarna nog wilde blijven eten hadden we een lekker en betaalbaar menu van 25 euro gemaakt met calamaris, duo van rundvlees en een aardbeiendessert. Zeker de helft van de mensen heeft daar gebruik van gemaakt en aangevuld met andere gasten was ook de zondagavond een lekker drukke avond.

Zo’n gezellige en succesvolle zondag is voor herhaling vatbaar en dat gaan we dus ook vaker doen, zo’n één keer in de twee maanden. Met telkens een ander thema met bijpassende muziek, hapjes en een bijpassend menu hopen we u elke keer weer te verrassen.
Wat ik ook merk is dat social media en dan met name Facebook voor ons goed werkt. We hebben Jazz, Wine & Dine via ons mailingbestand en via onze Facebookpagina gecommuniceerd en daar krijgen we veel response op. Ook ons Woensdagavondmenu (3 gangen voor € 27,50) waarvan we de samenstelling een paar dagen van tevoren via Facebook bekend maken, loopt als een trein.

We hebben genoeg om trots op te zijn, zoals het feit dat De Olijfboom alweer 6 jaar bestaat. En ik ben nog lang niet klaar om voor u te koken, ik heb inspiratie genoeg!

Groeten,
Jurgen

High Wine - lekker lang 'wijnen' in de Olijfboom

Mieke de Boom - Maitre
Geschreven door Mieke de Boom - Maitre
donderdag 4 april 2013
Geplaatst in Algemeen

Jurgen en ik gaan altijd graag lunchen, stiekem misschien nog liever dan dineren! Heerlijk uitgebreid eten in de middag, de hele wereld werkt (bedenken we ons dan) en wij zitten heerlijk te genieten. Na een paar uur nog een heerlijk kaasplankje en dessert wijn en heerlijk rozig naar huis. Op de bank ploffen en om uurtje of zeven nog nagenieten met een boterham met jam.

Om drie uur 's middags een wijntje drinken met een lekker hapje is ook leuk vinden wij... En dan maar kijken wat de avond ons nog brengt. Lekker ongedwongen niet op een schopstoel zitten van ik moet nog dit en ik moet nog dat, nee heerlijk van het moment genieten waar je op het moment mee bezig bent. Dus van elkaar of met vriendinnen genieten van de hapjes, de wijntjes en van sfeer.


Dat willen we onze gasten ook kunnen bieden! Genieten, genieten en genieten. Elke zondag gaan we onze gasten van de high wine laten genieten. Vanaf drie uur staan we dus voor u klaar met wijn en hapjes en u met uw gezelschap. En dan zeggen we met elkaar 'Carpe  diem!'

Ik denk dat ik Jürgen ook een keer vrij geef op zondag. Om in ons restaurant te..............genieten!

Groetjes Mieke

Nieuwe website

Mieke de Boom - Maitre
Geschreven door Mieke de Boom - Maitre
donderdag 14 februari 2013
Geplaatst in Algemeen

Een nieuwe website.We konden niet wachten om alles wat we de afgelopen tijd aan materiaal hebben verzameld nu te laten zien in de website.
En restaurant runnen is leuk, gezellig, mooie gesprekken, mensen verwennen, heerlijk eten en drinken, leveranciers, personeel, enz. Dit gaat ons goed af vind ik zelf.
Maar een website stylen, maken, vullen is toch echt een heel ander vak, maar ook dit is met veel hulp gelukt.
D.m.v van deze site willen we u een zo duidelijk mogelijk beeld van de Olijfboom geven. En dat is gelukt!

Website Restaurant De Olijfboom Barendrecht


Naast alle informatie die u kunt vinden ook een gezellig blog. Ik vertel u eerlijk ook dit is een vak apart. Zie u mij al zitten achter de computer op een regenachtige dinsdagavond een week voor de lancering van deze website googlelend van “Hoe schrijf ik een blog”. Ik weet het nu een beetje, maar natuurlijk hebben we onze medewerkers ook gevraagd om af en toe een leuk stukje te schrijven over leuke, grappige, interessante, boeiende onderwerpen omtrent de Olijfboom. En ja, ook ik ben reuze benieuwd naar wat zij gaan melden aan jullie. We maken tenslotte voldoende mee.

Graag nemen we u mee in de gedachte en de visie van restaurant de Olijfboom. Veel plezier met het lezen de blog’s die volgen.
Groetjes Mieke